DOLMALAR VE SARMALAR
ILIBADA DOLMASI
Malzemeleri;
Bulgur ,
Kese yoğurdu ,
Nane ,
Soğan ,
Ilıbada (Labada) ,
Kırmızı biber ,
Karabiber
Hazırlanışı:
Bulgur, sıcak suyla kabartılır. Soğuduktan sonra kese yoğurdu , ince
doğranmış soğan ve ince doğranmış taze nane ile yoğrulur. İsteğe göre
karabiber veya kırmızı biber ilave edilir. Labadalar sıcak suda az
haşlanır. Haşlanan labadaların dışındaki damar kısmı kesilerek
inceltilir.Labadaların içine, önceden hazırlanmış olan iç konarak sap
kısmından uca doğru muska şeklinde sarılır. Labadaların damarlı kısmının
(tersinin içe gelmesine özen gösterilir. Sarma işlemi bittikten sonra
sıvı yağ ile yağlanmış tencerenin dibine iki sıra labada yaprağı
serilerek hazırlanmış olan dolmalar dizilir. 10-15 dakika pişirilen
dolmalar ocaktan indirilerek dinlendirilir. Sunum; isteğe göre sıcak
veya soğuk olarak servise sunulan ılıbada dolması, yoğurtla servis
yapılır.
ETLİ YAPRAK SARMA
Malzemeleri;
½ kg kıyma ,
1 çay bardağı pirinç ,
1 baş soğan ,
Tuz ,
Karabiber ,
1 adet domates ,
200 gr yaprak
Hazırlanışı
: Kıymanın içine soğan, domates küçük doğranır.Pirinç, tuz, biber, bir
miktar su yumuşatacak kadar hepsine karıştırılıp dolma yapmaya vaziyete
geçirilir. Yaprakları sıcak su ile haşladıktan sonra yaprağın geniş
yerinden başlamak üzere sarmya devam edilir. Hafif ateşte pişirilir.
Sunum; üzerine yoğurt konarak servis yapılır.
ZEYTİNYAĞLI SOĞAN DOLMASI
Malzemeleri;1kg soğan ,
1 su bardağı pirinç ,
1 su bardağı zeytinyağı ,
1 domates ,
1 çay kaşığı şeker ,
tuz ,
yenibahar ,
nane ,
maydanoz
Hazırlanışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır, yağda kavrulur. Önceden ıslatılmış
yıkanmış pirinç, soğan ilave edilerek kavrulur.bir tek domates de
robotta çekildikten sonra ilave edilir. Yarım bardak su ile içi
pişirilir. Üzerine toz şeker, nane ve yenibahar ilave edilir. Soğanlar
altından ve üstünden kesildikten sonra haşlanır.Teker teker çıkartılarak
midye şeklinde sarılır. Daha sonra yeşillik ile süslenir. Sunum; ılık
olarak servis yapılır.