KIYMALI SU BÖREĞİ
Malzemeleri;
Hamuru için;
200 gr. un ,
4 yumurta ,
2 su bardağı un ,
Sosu için;
½ kg yoğurt ,
1 diş sarımsak ,
1000 gr.
Tereyağı (üzerine) ,
Kırmızı biber
Harcı için;
700 gr. kıyma ,
½ demet maydanoz ,
300 gr. tereyağı (yağlamak için) ,
1 çay bardağı sıvı yağ (tepsiyi yağlamak için)
Hazırlanış:
un büyükçe bir kaba alınır 4 yumurta, tuz, 2 bardak su ile katı bir
hamur yapılır. Hamurlar on bir eşit parçaya ayrılır. (180 'er gram) 9
tanesi tepsi büyüklüğünde açılır. Gazetenin üzerine serilir. Hamur
gazete okunacak inceliğinde olmalıdır. Büyük bir tencerede su
kaynatılır. Tereyağı, bir çay bardağı sıvı yağ ile beraber kızdırılır.
Kıyma hafif kavrulur, maydanoz ilave edilir. Hamurun bir parçası açılır
60 cm.lik tepsi yağlanır. Hamur üzerine serilir., diğer hamurlar
kesilir, kaynayan suya atılır.Sudan soğuk suyun içine alını, oradan
kevgirin üzerine serilir. Fırça ile yağlanır. Kıyma 8'e bölünür.
Yağlanmış hamura serpilir.4'lü ocağın üzerinde kızartılır. Hafif
soğuyunca başka tepsi yardımı ile çevrilir, ikinci tarafı kızartılır.
Sunum; dilimler halinde kesilir, üzerine arzuya göre et suyu serpilir.
Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı biber dökülür. Sıcak servis yapılır.
SARMA HAMUR DOLMASI
Malzemeleri;
Hamur için;
1 yumurta ,
un ,
su
İç Malzemeleri;
250 gr kıyma ,
1 orta boy soğan ,
2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç ,veya mevsim sebzeleri ,
karabiber ,
1 demet maydanoz
Hazırlanış:
Hamur malzemeleri karıştırılarak hamur haline getirilir. Hamur birkaç
bezeye ayrılır. Bezeler normal incelikte açılarak 1,5 santim
genişliğinde şeritler halinde kesilir.Kıyma ince ince kıyılmış soğanla
biraz kavrulur. İsteğe göre iki yemek kşığı haşlanmış pirinç ve /veya
haşlanmış iki orta boy patates rendelenmiş olarak kıymaya ilave edilir.
İnce kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuz hazırlanan içe ilave edilir.
İçten alınan küçük parçalar şerit halinde kesilmiş olan hamurun uç
kısmına konularak üçgen olacak şekilde katlanır.Uzun şeritler (kalın
olmaması için ikiye kesirli.) Üçgen şekilde hazırlanmış olan hamurlar
isteğe göre fırınlanır veya doğrudan bol suda tuz ilave edilerek
haşlanır. Pişen sarmalar süzülerek tabağa alınır.Sunum; mevsime göre
salça veya domatesle hazırlanan sos ve iki yemek kaşığı tereyağı
kızartılıp yemeğin üzerine dökülür. İsteğe göre haşlanmış mevsim
sebzeleri yemeğin yanına garnitür olarak servis yapılır.