KÜTAHYA İLİ YEMEKLERİ
KÜTAHYA SOFRASI
KÜTAHYA MUTFAĞI
KÜTAHYA DAMAK TADI
KÜTAHYA MUTFAK KÜLTÜRÜ
yemek resimler,yemek fotoğraflar,yemek manzaralar,yemek görüntüler,yemek
Kütahya'da
beslenme büyük ölçüde ev ürünlerine da ya n maktadır. 1960'lı yıll arda
"Aşçı dükkanı" denen lokanta kent yaşamına girmiştir. Kütahya'da buğday
ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini
oluşturmaktadır. Ev makarnası denen erişte, bulgur ve tarhana yörede en
çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Bağcılığın yaygın olduğu
dönemlerde pekmez ve şıra çeşitli biçimlerde kullanılarak, kimi besin
gereksinimlerini karşılamaktaydı. Yaygınlaşan kentleşme olgusu giderek
bu beslenme biçiminde köklü değişimler yaratmıştır. Yakın zamana kadar
çarşı ekmeği, ev ekmeği ayrımı yapılan Kütahya'da beslenme artık büyük
ölçüde Pazar ürünlerine dayanmaktadır. Yazdan biber, fasulye, patlıcan
gibi sebzelerin kurutulması geleneği hala sürmektedir. Yerli halk sebze
kurutması yanında salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi
genel tüketim maddelerini evde kendileri hazırla maktadır. Haşhaşlı,
şibit denen saç pidesi beslenmedeki değişime karşın hala yaygın olarak
yapılmaktadır. Kütahya'da böreklerde oldukça çeşitlilik
görülmektedir.Gökçümen hamursuzu Şibit, gözleme, ıspanaklı şibit gibi.
Günlük yiyecekler arasında tarhana ve bulgur önemli bir yer tutar.
Ayrıca kızılcık tahrası yapılmaktadır. Cimcik denilen hamur yemeği
yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir.
CİMCİK
Malzemeleri;
Un,
Yumurta ,
Tuz ,
Tereyağı ,
Sarımsak ,
Yoğurt
Hazırlanışı:
Bir kabın içine un havuz gibi açılır. İçine yumurta, tuz, su ilave
edilir. Hamur yoğrulur. Yoğrulduktan sonra yumaklara ayrılır. Hamurlar
yuvarlak olarak tek tek açılır. Unlanır. Oklava ile iki taraftan eşit
biçimde sarılır. Ortadan ikiye kesilir. 1parmak eninde kesilir. Bıçağın
üzerine atılır. Küçük küçük kesilir. El ile havalandırarak hoplatılır.
Tek tek cimciklenir. Çapraz biçimde 1 kaşığa 40 adet sığacak şekilde
yapılır. Sunum; tereyağı gezdirilir.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
Servise sunulur.