Social Icons

Pages

Kütahya İli Yemekleri 7

YOĞURT ÇEVİRME ÇORBASI
Malzemeleri;
500 gr. Süzme yoğurt ,
2 kaşık un ,
1 yumurta ,
6 bardak su (2 bardak et suyu 4 bardak su) ,
1 çay bardağı pirinç ,
Bir miktar tuz ,
Tereyağı ,
Kırmızı biber ,
Nane
Hazırlanışı: Bir tencereye yoğurt, yumurta, un konularak kaşıkla iyice ezilir. Yavaş yavaş su ilave edilerek orta ısıdaki bir ocakta kaynayıncaya kadar ağır ağır karıştırılır. Kaynadıktan sonra tuz ve 2 bardak et suyu ilave edilir. Pirinçler iyice yumuşayana kadar ateşte pişirilir. Sunum; üzerine tereyağı kızdırılarak kırmızı toz biber konulup arzuya göre nane ilave edilerek servise sunulur.
KIZILCIK ÇORBASI
Malzemeleri;
Kızılcık Tarhanası ,
Soğan,
Yağ,
Sarımsak ,
Tuz
Hazırlanışı: Yağ önce tencerede kızdırır. İçerisine doğranmış soğan atılıp, İçerisine dağranmış soğan atılıp, pembeleştirilir ve sarımsak ilave edilir. Üzerine su ve kızılcık tarhanası ilave edilir. Kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırılır.8-10 dakika kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir. Sunum; sıcak servis yapılır.
TUTMAÇ ÇORBASI
Malzemeleri;
300-400 gr un ,
tuz ,
su ,
100 gr kıyma ,
1 adet domates ,
1 adet yeşil biber ,
1tatlı kaşığı nane ,
2 yemek kaşığı süzme yoğurt ,
1 çay bardağı sıvı yağ ,
6 çorba kasesi su ,
1 tatlı kaşığı salça
Hazırlanışı: 300-400gr un,tuz yeterince su ile hamur yoğrulur. Bıçak sırtı kalınlığında oklava ile açılır Üzerine hafif unlanarak kurmaya bırakılır. İnce şeritler halinde kesilir. Bu şeritler 172 cm² lik karelere kesilir. Hafifçe un serpilerek bir tepsi üzerinde kurumaya bırakılır. Tutmaç hamuru büyük miktarlarda kışlık olarak hazırlanıp, kurutulur ve kavanozlarda saklanır. Daha sonra çorbalarda kullanılır.Çorba pişirilecek tencereye 1 çay bardağı sıvı yağ konur. 100 gr çiğ kıyma hafif kavrulur. Buna ince doğranmış yeşil biber eklenerek tuz ilave edilir. İnce doğranmış domates (rendelemiş domateste olabilir) ilave edilir. Hafif pişirilir. 1 tatlı kaşığı kuru nane serpilip, karıştırılır. Ezilmiş 2 yemek kaşığı süzme yoğurdun içine çorbanın suyundan 1 kaşık konarak alıştırılır.Çorbanın içindede yoğurdun kesilmemesi için. Yoğurt çorbaya ilave edilir ve ılık servis yapılır.
TARHANA ÇORBASI
Malzemesi;
Maya ,
Yoğurt ,
Soğan ,
Nane ,
Tuz ,
Un ,
Domates ,
Karabiber
Hazırlanış: 1kaşık tereyağı, salça, sıcak su beraber kavrulur. 3 bardak soğuk su eklenir. 3 kaşık tarhana alınarak kaynayana kadar karıştırılır. Sunum; sıcak olarak servis yapılır.
TEKKE ÇORBASI
Malzemesi;
Hamur için:
Un,
tuz
su
Çorba için; 100 gr. Kıyma ,1 tatlı kaşığı domates salçası ,1 çay kaşığı biber salçası ,Kuru nane ,Tuz ,Karabiber ,Küçük soğan rendesi
Hazırlanış: Un, tuz ve su yoğrulur. Açılıp birer santimlik kareler halinde kesilip bekletilir. Diğer tarafta tencereye biraz yağ konup soğan ve kıyma ile kavrulur. Salça ilave edilir. Bir iki defa çevirdikten sonra sıcak suya koyulur Tuz, karabiber ve nane ilave edilir. Kaynamaya başlayınca hamurlar içine ilave edilir. Çorba kıvamına gelince ateşten alınır.
ÇENE ÇARPAN ÇORBASI
Malzemeleri:
Yeşil mercimek ,
Evde kesilmiş erişte ,
Soğan ,
Tereyağı ,
Salça
Hazırlanışı:Yeşil mercimekler haşlanır Evde hazırlana erişte yoksa şehriye mercimeğin üzerine ilave edilir. Soğan tereyağında kavrulur. Az salça ilave edilerek çorbaya eklenir. Bir taşım kaynatılıp tuzu katılarak ocaktan alınır.

vvv
xxx