YOĞURT ÇEVİRME ÇORBASI
Malzemeleri;
500 gr. Süzme yoğurt ,
2 kaşık un ,
1 yumurta ,
6 bardak su (2 bardak et suyu 4 bardak su) ,
1 çay bardağı pirinç ,
Bir miktar tuz ,
Tereyağı ,
Kırmızı biber ,
Nane
Hazırlanışı:
Bir tencereye yoğurt, yumurta, un konularak kaşıkla iyice ezilir. Yavaş
yavaş su ilave edilerek orta ısıdaki bir ocakta kaynayıncaya kadar ağır
ağır karıştırılır. Kaynadıktan sonra tuz ve 2 bardak et suyu ilave
edilir. Pirinçler iyice yumuşayana kadar ateşte pişirilir. Sunum;
üzerine tereyağı kızdırılarak kırmızı toz biber konulup arzuya göre nane
ilave edilerek servise sunulur.
KIZILCIK ÇORBASI
Malzemeleri;
Kızılcık Tarhanası ,
Soğan,
Yağ,
Sarımsak ,
Tuz
Hazırlanışı:
Yağ önce tencerede kızdırır. İçerisine doğranmış soğan atılıp,
İçerisine dağranmış soğan atılıp, pembeleştirilir ve sarımsak ilave
edilir. Üzerine su ve kızılcık tarhanası ilave edilir. Kaynayana kadar
yavaş yavaş karıştırılır.8-10 dakika kaynatıldıktan sonra ateşten
indirilir. Sunum; sıcak servis yapılır.
TUTMAÇ ÇORBASI
Malzemeleri;
300-400 gr un ,
tuz ,
su ,
100 gr kıyma ,
1 adet domates ,
1 adet yeşil biber ,
1tatlı kaşığı nane ,
2 yemek kaşığı süzme yoğurt ,
1 çay bardağı sıvı yağ ,
6 çorba kasesi su ,
1 tatlı kaşığı salça
Hazırlanışı:
300-400gr un,tuz yeterince su ile hamur yoğrulur. Bıçak sırtı
kalınlığında oklava ile açılır Üzerine hafif unlanarak kurmaya
bırakılır. İnce şeritler halinde kesilir. Bu şeritler 172 cm² lik
karelere kesilir. Hafifçe un serpilerek bir tepsi üzerinde kurumaya
bırakılır. Tutmaç hamuru büyük miktarlarda kışlık olarak hazırlanıp,
kurutulur ve kavanozlarda saklanır. Daha sonra çorbalarda
kullanılır.Çorba pişirilecek tencereye 1 çay bardağı sıvı yağ konur. 100
gr çiğ kıyma hafif kavrulur. Buna ince doğranmış yeşil biber eklenerek
tuz ilave edilir. İnce doğranmış domates (rendelemiş domateste olabilir)
ilave edilir. Hafif pişirilir. 1 tatlı kaşığı kuru nane serpilip,
karıştırılır. Ezilmiş 2 yemek kaşığı süzme yoğurdun içine çorbanın
suyundan 1 kaşık konarak alıştırılır.Çorbanın içindede yoğurdun
kesilmemesi için. Yoğurt çorbaya ilave edilir ve ılık servis yapılır.
TARHANA ÇORBASI
Malzemesi;
Maya ,
Yoğurt ,
Soğan ,
Nane ,
Tuz ,
Un ,
Domates ,
Karabiber
Hazırlanış:
1kaşık tereyağı, salça, sıcak su beraber kavrulur. 3 bardak soğuk su
eklenir. 3 kaşık tarhana alınarak kaynayana kadar karıştırılır. Sunum;
sıcak olarak servis yapılır.
TEKKE ÇORBASI
Malzemesi;
Hamur için:
Un,
tuz
su
Çorba
için; 100 gr. Kıyma ,1 tatlı kaşığı domates salçası ,1 çay kaşığı biber
salçası ,Kuru nane ,Tuz ,Karabiber ,Küçük soğan rendesi
Hazırlanış:
Un, tuz ve su yoğrulur. Açılıp birer santimlik kareler halinde kesilip
bekletilir. Diğer tarafta tencereye biraz yağ konup soğan ve kıyma ile
kavrulur. Salça ilave edilir. Bir iki defa çevirdikten sonra sıcak suya
koyulur Tuz, karabiber ve nane ilave edilir. Kaynamaya başlayınca
hamurlar içine ilave edilir. Çorba kıvamına gelince ateşten alınır.
ÇENE ÇARPAN ÇORBASI
Malzemeleri:
Yeşil mercimek ,
Evde kesilmiş erişte ,
Soğan ,
Tereyağı ,
Salça
Hazırlanışı:Yeşil
mercimekler haşlanır Evde hazırlana erişte yoksa şehriye mercimeğin
üzerine ilave edilir. Soğan tereyağında kavrulur. Az salça ilave
edilerek çorbaya eklenir. Bir taşım kaynatılıp tuzu katılarak ocaktan
alınır.