EV BAKLAVASI
Malzemeleri;
600 gr. Un ,
3 yumurta ,
500 gr. dövülmüş ceviz ,
1 kg mısır özü yağı ,
250 gr. tuzsuz tereyağı ,
750 gr. elenmiş ev nişastası ,
1 limon suyu ,
1 kahve fincanı zeytinyağı ,
1 fiske tuz
Şurubu için;
2 kg şeker ,
1 limon suyu
Hazırlanışı:600
gr un, 3 yumurta, 1 fincan zeytinyağı, 1 su bardağı kadar su ve 1
çimdik tuz ile iyice ve yumuşakça yoğrulur. 1 saat bekletilir. Hamur
ceviz büyüklüğünde 45 bezeye ayrılır. Bezeler nemli bezle örtülür Her
beze oklava ve nişasta yardımı ile incecik açılır. Tepsiye yayılır. Her
yayımda dövülmüş ceviz serpilir. 45 yufka üst üste istiflenir. Baklava
biçimi kesilir. Yağ iyice kızdırılır. Sıcak sıcak haşlanır Fırına
verilir. Fırından çıkınca ılık şurup dökülür. Dinlendirilir. Tepsi
soğuksa şurup sıcak dökülür.
HOŞMERİM
: Süzme, taze tuzsuz peynir ateşte eritilir. İçine karbonat, un, irmik,
şeker, tereyağı konularak iyice toparlana kadar pişirilir. Yağlanmış
tepsiye dökülür.Fırında pembeleştirilir. Şerbet dökülüp ateşte
kaynatılır.
PELUZE : Ev nişastası
ile olur.Muhallebiye benzer. İr bardak nişasta, bir bardak şeker, bier
bardak süt karıştırılır.Nişasta ile şeker karıştıra karıştıra
kaynatılır. Eğer koyu olursa biraz su katılır. Piştikten sonra kaselere
boşaltılır. Bir tepsiye incecik dökülür. Soğumaya bırakılır. Üzerine
tarçın ekilerek yenilir.
ÇEKME
HELVA : Şekere az su ilave edilerek iyice koyulaştırılır. Bu şeker
soğukta dondurulur. Sonra şeker karşılıklı iki kişi tarafından çekilerek
beyazlaştırılır. Bu arada un hafif yağda kavrularak pembeleştirilir.
Büyük siniye alınır. Beş altı kişi sininin başına oturup beyazlaştırılan
şeker halkayı siniye koyar ve elden ele geçirilerek çevrilir. Şekerle
unlu karışımı aldıkça tel tel ayrılır.
YUFKA TATLISI
Malzemeleri;
8 adet kuru yufka ,
1 kg toz şeker ,
500 gr su ,
1 tatlı kaşığı limon suyu ,
50 gr iri taneli nişasta ,
50 gr. ceviz içi ,
125 gr eritilmiş margarin veya tereyağı
Hazırlanışı:
temiz bir örtü üzerine konulan yufkalar su serpiştirilerek yumuşatılır.
Fırın tepsisi hafifçe yağlanır. İlk yufka tepsiye döşenir. Daha önce
kısık ateşte 5-6 dakika kavrulmuş olan ceviz içi, nişastanın bir kısmı,
tepsiye döşenip yağlanmış olan yufkanın üzerine serpilir. Bu işlem 8
yufka içinde sırayla yapılır. En üste kalan yağ fırça ile sürülür.
Bıçakla baklava dilimleri halinde kesilir. 200 derece ısıtılmış olan
fırında 20-25 dakika pişirilir. Daha önce hazırlanmış olan soğuk şerbet
ılımış yufkaların üzerine dökülür. Bir gün dinlendirildikten sonra soğuk
olarak servis yapılır.
SU MUHALLEBİSİ
Malzemeleri;
1 çay bardağı nişasta ,
1,5 su bardağı pekmez ,
7 su bardağı su ,
1 çay bardağı toz şeker
Hazırlanışı:
1çay bardağı nişasta, 1 çay bardağı toz şeker ve 4su bardağı su 10
dakika kaynatılır. Muhallebi kıvamına gelen nişasta ıslatılmış bir
tepsiye 1,5 santim kalınlığında dökülür. İyice soğutulup küp şeker
büyüklüğünde kesilir. Şerbetinin hazırlanması; 1,5 su bardağı pekmez
şerbetinin içine atılır.
DOLDURMA KABAK TATLISI
Malzemeleri;
1 orta boy tatlı kabak ,
2,5 kg toz şeker ,
2 su bardağı pirinç ,
dolmalık fıstık ,
dolmalık üzüm
Üzerine; Ceviz ,Kaymak
Hazırlanışı:
Kabak bütün halinde soyulur. Üst kısım kapak şeklinde çıkarılır ve içi
temizlenir. Ayrı bir yerde pirinç, ½ kilo toz şeker 4 su bardağı su
eklenerek pişirilir. İçine üzüm ve fıtık ilave edilir. Hazırlanan
karışım kabağın içine doldurulur ve kapağı kapatılır. Geniş bir
tencereye yarleştirilir ve azar azar şeker eklenerek fırında pişirilir.
Piştikten sonra tepsiye ters çevrilerek konur ve üstü biraz daha
kızartılır.Soğuyunca dilimler halinde kesilerek servis yapılır. İsteğe
göre üzerine kaymak ve ceviz konulur.
KÖTDÜR
TATLISI : Ayıklanmış yarım yaprak taze cevizler ipe dizilir. Pekmez ile
nişasta katı kıvamında kaynatılır ve dizilen cevizler bu karışıma
katılıp hafif unlanarak asılır.Daha sonra istenilen büyüklükte kesilerek
yenir.
UN HELVASI
Malzemeleri;
500 gr. sıvı yağ ,
1 kg un ,
1kg şeker ,
1kg şeker
Hazırlanışı:
Bir tencerenin içerisine yağ konur. Yağ kızdırıldıktan sonra un ilave
edilir. Unla yağ pembeleşinceye kadar kavrulur. Önceden şeker ve 1 kg su
kaynatılıp şerbet hazırlanır. Daha sonra kavrulmuş olan unun üzerine
şerbet dökülür. 3 dakika karıştırılır. Ocaktan indirilip üzeri örtülüp
soğumaya bırakılır.
PİLAVLAR
GÖVEÇLİ PİLAV
Malzemeleri;
2 kg kuzu eti ,
3 bardak pirinç ,
tereyağı ,
3 bardak et suyu ,
2 çorba kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Et haşlanıp göveçte fırına sürülür. Pirinç, 2 çorba kaşığı tuzla kaynar
suda önceden ıslatılır. Et başka kaba alınır. Pirinç bolca yıkanır. 2
çorba kaşığı tereyağında hafif kavrulur. Göveçe yerleştirilir. Üzerine
kızarmış kebap etleri koyulur. 3 su bardağı et suyu ilave edilerek,
fırına verilir. Yarım saat fırında pişirilir.
ZERDELİ PİLAV
Malzemeleri;
2 su bardağı pirinç ,
1,5 su bardağı haşlanmış nohut ,
150 gr. Margarin ,
1 çay bardağı sıvı,
yağ ,
tuz ,
karabiber
Zerde Malzemeleri;
2 çay bardağı toz şeker ,
2 çay bardağı pirinç
Hazırlanışı:
Pilavın hazırlanışı: pirinçler sıcak suda yarım saat bekletilip,
süzülür, Diğer tarafta tencerede yağ eritilir.3 su bardağı su, tuz,
karabiber ve nohutlar tencerede eriyen yağa ilave edilir. Su kaynadıktan
sonra pirinçler de tencereye ilave edilir. Önce hızlı daha sonra kısık
ateşte göz göz oluncaya kadar pişirilir ve demlenmeye bırakılır. 15-20
dakika bekletildikten sonra servis hazır olur.
Zerdenin
Hazırlanışı: 2 çay bardağı pirinç su ile kaynatılarak yumuşatılır.2 çay
bardağı şeker ilave edilerek, şeffaf bir görünüm elde edilinceye kadar
pişirilir. İstenirse portakal suyu da katılır. Sunum; nohutlu pilav ile
zerde birlikte sunulur.Özellikle kız kınası denilen eğlencelerde ikram
edilir.