ŞİBİTLİ TAVUK TİRİDİ
Malzemeleri;
1 büyük tavuk,
5 lt. su ,
yeteri kadar tuz ,
5 yemek kaşığı tereyağı ,
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ,
2 kg un ,
½ kg süzülmüş katı yoğurt ,
1 baş sarımsak
Hazırlanışı:
Tavuğun
Hazırlanışı; temizlenip yıkanmış tavuk, büyükçe tencereye konulup su ve
tuz ilave edilerek, pişinceye kadar kaynatılır. Ilıyınca tepsinin
ortasına konulur.
Şibitin
Hazırlanışı; 2 kg. una 1 yemek kaşığı tuz katılarak, kulak memesi
yumuşaklığında yoğrulup, üzerine nemli bir bez örtülerek 10 dakika
bekletilir. Küçük bezelere ayrılan hamur,1 mm. Kalınlığında açılarak
kızgın saç üzerinde iyice kurutmadan çevire çevire pişirilir. Ve hemen
rulo halinde sarılıp 5 cm boyunda parçalara kesilerek tepsideki tavuğun
etrafına dik dik dizilir. Tavuğun suyu da şibitlerin üzerine ılık
şekilde dökülerek tirit yapılır. Üzerine kızarmış kırmızı biberli
tereyağı ezdirilir. Arzu edilirse sarımsaklı yoğurt dökülür. Sunum; ılık
olarak servis yapılır.
DOLAMBER BÖREĞİ
Malzemeleri;
4 orta boy patates ,
2 baş kuru soğan ,
1 tutam karabiber ,
maydanoz ,
1 tutam kırmızı biber ,
tuz ,
4 su bardağı , ½ paket margarin ,
yeterli miktarda su
Hazırlanışı:
Un ve tuz beraber normal yumuşaklıkta yoğrulur. Yarım saat
dinlendirilir. Ufak bezeler halinde ayrılarak oklavayla ince açılır.
Margarinle sıvı yağ karıştırılıp açılan hamur yağlanır ve patatesli harç
serpilir. Yuvarlayıp dolandırılarak tepsiye döşenir. 220 derece fırında
pişirilir. Çıtır çıtır servise hazırlanır. Patatesler kaynamış olarak
hazırlanır. İçine kıyılmış maydanoz ve karabiber eklenerek
hazırlanır.Sunum;sıcak olarak servis yapılır.
NAMAZ LOKMASI
Malzemeleri;
4 su bardağı böreklik un ,
1 tatlı kaşığı tuz ,
750 gr sıvı yağ ,
2 tatlı kaşığı kuru (toz) maya ,
2 tatlı kaşığı toz şeker ,
pudra şekeri (üzerine)
Hazırlanışı:
2 tatlı kaşığı maya, 2 tatlı kaşığı şeker, bir su bardağının içine
konur, yarım bardak ılık su ilave edilir. Karıştırılıp eritilir
Kabarması beklenir. Bardaktan taşmaya başlayınca derin bir kapta elenen 4
su bardağı unun içine 1 tatlı kaşığı tuz ile beraber ilave edilir ve
karıştırılır. Yaklaşık 2.,5 su bardağı ılık su ile yoğrulur. Hamur iyice
özleştirilir. Üzerine bir kapak kapatılarak hamur mayalanmıştır. Bir
kaseye su doldurulur. Bir tatlı kaşığı hazır bulundurulur.Çukur tavaya
sıvı yağ konur iyice kızdırılır. Sol elle hamur avuca alınıp yumruk
yapılarak sıkılır. Avucun üzerinde bulunan hamur tatlı kaşığı ile alınıp
kızgın yağa bırakılır. Kaşığa hamurun yapışmaması için ara sıra yağa
yada kasede bulunan suya batırılır. İşlem hızlı hızlı yapılır.
Lokmaların iyi kızarması için delikli kevgirle ara rsıra
karıştırılır.Pembeleşen lokmalar süzdürülüp alınır.Bir tabakta
dinlendirilir. Servis tabağına alınır Üzerine pudra şekeri serpilir.
GÖKÇÜMEN HAMURSUZU
Malzemeleri;
Hamur için:
2 su bardağı su ,
1 fincan zeytin yağı ,
1 kg un
Harcı için:
200 gr haşhaş ,
½ paket margarin ,
1 çay kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı:
2 su bardağı su, zeytinyağı, tuz ve un katılıp normal hamur yapılır.
Hamur dinlendirilir. Haşhaş, margarin ve çicek yağı ocakta ısıtılıp
karıştırılır. Hamur 12 parçaya bölünür ve her biri tabaktan biraz küçük
açılır Her hamura sürülür, bütün hamurlar üst üste konulur, yağladıktan
sonra büyütülür. Kenarları ortaya gelecek şekilde katlanır. Tepsi
büyüklüğünde açılır, üzerine haşhaşlı yağ sürülür. Sıcak fırında 25
dakika pişirilir. Sunum; Gökçümen Hamursuzu ılıkken servis yapılır.
Gökçümen Kütahya'nın bir mahallesidir.