Social Icons

Pages

Kütahya İli Yemekleri 11

MERCİMEKLİ PİLAV
Malzemeleri;
1 su bardağı mercimek (siyah) ,
2 su bardağı pirinç ,
2 baş soğan ,
karabiber ,
150 gr. Tereyağı ,
1 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı: Pirinçler sıcak suda yarım saat ıslatılır. Mercimekler ayıklanır, haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta ince kıyılmış soğanlar pembeleşene kadar yağda kavrulur. Islatılan pirinçler yıkanıp süzülür. Kavrulan soğanlara ilave edilir. Pirinçler uzayıncaya kadar kavrulur. Mercimekler de ilave edilerek sıcak su koyulur. Kısık ateşte göz göz oluncaya kadar pişirilir Ve dinlenmeye bırakılır. Sunum; ılık olarak servis yapılır.

PİLAVLI TAS KEBABI
Malzemeleri;
Eti için;
2 kg kuşbaşı doğranmış kuzu eti ,
1 adet orta boy büyüklükte kuru soğan ,
1 paket margarin (250 gr) ,
½ kahve kaşığı toz tarçın ,
1 tatlı kaşığı tuz ,
5 adet orta boy yeşil sivri biber
2 adet orta boy domates ,
5-6 su bardağı su
Pilavı için;
4 su bardağı pilavlık iri pirinç ,
1 tatlı kaşığı tuz ,
6 su bardağı su

Hazırlanışı : İnce kıyılmış kuru soğan, margarin, tarçın, tuz, kabuğu soyulup doğranmış domates kuşbaşı etle karıştırılıp, 40-45 cm çapında 4-5 cm kalınlığında kenarı olan yuvarlak bir tepsinin ortasında koyulup üzerine sivri yeşil biberleri yerleştirerek, 20-25 cm çapında, 28-20 cm derinliğinde, ateşe dayanıklı porselen veya metal bir tas kapatılarak 5-6 su bardağı sıcak su ilave edilip, ağır ateşte 45 dakika pişirilir. Tası hiç açmadan kenarındaki artan et suyu, başka bir kaba alınır, bu et suyu dahil olmak üzere 6 su bardağı sıcak su, ocaktaki tepsiye geri boşaltılır. Ayıklanıp yıkanmış 4 s bardağı pirinç, tepsideki tasın etrafına boşaltılarak, 1 tatlı kaşığı tuz serpilip, pirinçler suyunu çekene kadar çevire çevire pişirilip, ocaktan indirilir, üzeri kapatılarak 10 dakika dinlendikten sonra ortasındaki tas kaldırılıp servis yapılır. Etini pişirirken suyu azalırsa, biraz daha su ilave edilir

SALATALAR
DÖVMEÇ
Malzemeleri;
haşlanmış yumurta ,
1demet yeşil soğan ,
zeytin yağı ,
limon ,
tuz
Hazırlanışı: Soğanlar ve yumurtalar incecik kıyılır. Tuz zeytinyağı, limon ilave edilerek iyice karıştırılır. İstenirse haşlanmış patateste katılabilir. Özellikle gözleme ile birlikte servis yapılır

İÇECEKLERDEN ÖRNEKLER
ŞERBET
Loğusa şerbeti; tarçın karanfil küçük bir bez keseler içine konularak suyun içinde kaynatılır.Şeker ilave edilir. Ayrı bir kapta şeker boyası su ile kaynatılıp şerbete kayılarak servis yapılır. Doğum mevlitlerinde yapılır. Vişne ve güren (kızılcık) konserveleri yapılarak şerbet olarak içilir

GELİNCİK VE GÜL ŞURUBU
Bu çiçeklerin yaprakları ıslatılıp bir süre bekletilir. İçine çok az tuz atılır. Rengi çıkıncaya kadar güneşte dinlendirilir. Kışın şekerle karıştırılarak içilir

ÖĞÜNLERDE YENEN YİYECEKLER VE İÇİLEN İÇECEKLER
Yöremizde üç öğün yemek yenmekle beraber sabah ve öğle yemekleri haşhaşlı ekmek peynir yada tahinli pide ile geçiştirilmektedi. Kış aylarında sabahları genellikle çorba yapılır, ağırlık akşam yemeklerindeydi Bu sistem köylerde devam etmekle birlikte ilçe ve şehirde kahvaltı ve öğlen yemekleri düzene girmiştir. Kahvaltıda çay, reçel peynir, zeytin gibi yiyecekler yenilmeye başlamıştır. Öğlen yemeklerinde ise o gün pişen yemek yenmektedir. Bu öğünlerin dışında yaz günlerinde ikindi kahvaltısı, uzun kış gecelerinde ise yemeklere yat geber yemeği, orta temcit, yatsılık denilen öğün vardır. Bu öğünlerde genelde kahvaltılık yiyecekler yenilmektedir.

vvv
xxx