MERCİMEKLİ PİLAV
Malzemeleri;
1 su bardağı mercimek (siyah) ,
2 su bardağı pirinç ,
2 baş soğan ,
karabiber ,
150 gr. Tereyağı ,
1 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Pirinçler sıcak suda yarım saat ıslatılır. Mercimekler ayıklanır,
haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta ince kıyılmış soğanlar pembeleşene
kadar yağda kavrulur. Islatılan pirinçler yıkanıp süzülür. Kavrulan
soğanlara ilave edilir. Pirinçler uzayıncaya kadar kavrulur. Mercimekler
de ilave edilerek sıcak su koyulur. Kısık ateşte göz göz oluncaya kadar
pişirilir Ve dinlenmeye bırakılır. Sunum; ılık olarak servis yapılır.
PİLAVLI TAS KEBABI
Malzemeleri;
Eti için;
2 kg kuşbaşı doğranmış kuzu eti ,
1 adet orta boy büyüklükte kuru soğan ,
1 paket margarin (250 gr) ,
½ kahve kaşığı toz tarçın ,
1 tatlı kaşığı tuz ,
5 adet orta boy yeşil sivri biber
2 adet orta boy domates ,
5-6 su bardağı su
Pilavı için;
4 su bardağı pilavlık iri pirinç ,
1 tatlı kaşığı tuz ,
6 su bardağı su
Hazırlanışı : İnce kıyılmış kuru
soğan, margarin, tarçın, tuz, kabuğu soyulup doğranmış domates kuşbaşı
etle karıştırılıp, 40-45 cm çapında 4-5 cm kalınlığında kenarı olan
yuvarlak bir tepsinin ortasında koyulup üzerine sivri yeşil biberleri
yerleştirerek, 20-25 cm çapında, 28-20 cm derinliğinde, ateşe dayanıklı
porselen veya metal bir tas kapatılarak 5-6 su bardağı sıcak su ilave
edilip, ağır ateşte 45 dakika pişirilir. Tası hiç açmadan kenarındaki
artan et suyu, başka bir kaba alınır, bu et suyu dahil olmak üzere 6 su
bardağı sıcak su, ocaktaki tepsiye geri boşaltılır. Ayıklanıp yıkanmış 4
s bardağı pirinç, tepsideki tasın etrafına boşaltılarak, 1 tatlı kaşığı
tuz serpilip, pirinçler suyunu çekene kadar çevire çevire pişirilip,
ocaktan indirilir, üzeri kapatılarak 10 dakika dinlendikten sonra
ortasındaki tas kaldırılıp servis yapılır. Etini pişirirken suyu
azalırsa, biraz daha su ilave edilir
SALATALAR
DÖVMEÇ
Malzemeleri;
haşlanmış yumurta ,
1demet yeşil soğan ,
zeytin yağı ,
limon ,
tuz
Hazırlanışı:
Soğanlar ve yumurtalar incecik kıyılır. Tuz zeytinyağı, limon ilave
edilerek iyice karıştırılır. İstenirse haşlanmış patateste katılabilir.
Özellikle gözleme ile birlikte servis yapılır
İÇECEKLERDEN ÖRNEKLER
ŞERBET
Loğusa
şerbeti; tarçın karanfil küçük bir bez keseler içine konularak suyun
içinde kaynatılır.Şeker ilave edilir. Ayrı bir kapta şeker boyası su ile
kaynatılıp şerbete kayılarak servis yapılır. Doğum mevlitlerinde
yapılır. Vişne ve güren (kızılcık) konserveleri yapılarak şerbet olarak
içilir
GELİNCİK VE GÜL ŞURUBU
Bu
çiçeklerin yaprakları ıslatılıp bir süre bekletilir. İçine çok az tuz
atılır. Rengi çıkıncaya kadar güneşte dinlendirilir. Kışın şekerle
karıştırılarak içilir
ÖĞÜNLERDE YENEN YİYECEKLER VE İÇİLEN İÇECEKLER
Yöremizde
üç öğün yemek yenmekle beraber sabah ve öğle yemekleri haşhaşlı ekmek
peynir yada tahinli pide ile geçiştirilmektedi. Kış aylarında sabahları
genellikle çorba yapılır, ağırlık akşam yemeklerindeydi Bu sistem
köylerde devam etmekle birlikte ilçe ve şehirde kahvaltı ve öğlen
yemekleri düzene girmiştir. Kahvaltıda çay, reçel peynir, zeytin gibi
yiyecekler yenilmeye başlamıştır. Öğlen yemeklerinde ise o gün pişen
yemek yenmektedir. Bu öğünlerin dışında yaz günlerinde ikindi
kahvaltısı, uzun kış gecelerinde ise yemeklere yat geber yemeği, orta
temcit, yatsılık denilen öğün vardır. Bu öğünlerde genelde kahvaltılık
yiyecekler yenilmektedir.