Social Icons

Pages

Kütahya İli Tarihi 42

RÜSTEM PAŞA (MEDRESESİ) EL SANATLARI ÇARŞISI
Karagözpaşa Camii civarında Balıklı Caddesinde bulunan, Kütahya’ nın sahip olduğu eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziri-Azam’ı aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa tarafından 1550 yılında yaptırılmıştır. Kitabesi Kütahya Arkeoloji Müzesinde olup, 1930 lu yıllarda yıkılmıştır. Giriş kapısı ve tespit edilebilen kısımları orijinaline uygun olarak restore edilen medresenin orijinal hali bilinmediği için de aslına uyarlanarak yeniden yapılmış, günümüzde Kütahya’ ya özgü yöresel kıyafetlerin ve geleneksel el sanatlarının üretiminin yapılarak sergilendiği bir çarşı haline getirilmiştir.
ALTINTAŞ ÇAKIRSAZ HANI
Altıntaş ilçesi Çakırsaz Köyündedir. Selçuklu dönemi yapısı olan Han, Germiyan Beyliği ve Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Hana, doğu cephesinden eyvanlı yuvarlak kemerli bir kapıdan girilir. Kapının alınlığında, altıgen taşların arasında üçgen tuğla parçalarının oluşturduğu petek bezeme görülür. Hanın girişi kesme taş ve aralarında üçer sıra tuğla, diğer kısımlarda moloz taşların harçla tutturulmasıyla örülmüştür. Han tonoz örtülü üç sahanlı kapalı hanlar grubuna girer.
Sahanları birbirinden ayıran kemerler tuğla ile, kemer ayakları mermer malzeme ve kesme taş ile örülmüştür.
Han, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilerek 2008 yılında hizmete açılmıştır.
Mağara Turizmi
Kütahya' ya 55 km. uzaklıkta, Ovacık Köyünün İnlice Mahallesi' nde geniş bir alanı kaplayan Frigya Vadisinde sığınma ve barınma amaçlı yüzlerce mağara, kayalara elle oyulmuş kaya mezarları, kiliseler, kaleler yer alır. Doğal kaya dokusu, peri bacaları, yüzey suları ve çam ormanlarıyla kaplı görsel zenginlikteki tarihi doğal park olan bu vadi, Fındıkkale, İnli Şapeli, Yenibosna Peribacaları, Ahmetoğlu, Saklıkent, Doğuluşah, ve Sökmen açık kült alanları, Damlalıkaraağaç mağaraları görülmeye değer merkezlerdir.
Çeşmeler
ÇEŞMELER
Kütahya sokakları, her köşe başında bir çeşmeyle selamlar ziyaretçilerini. Kent, yayla yükseltili bir zemine ve zengin bir orman varlığına sahip olduğundan yüzey suları boldur. Kütahya mimarisinde Selçuklulardan bu yana görülen çini bezemeler, çeşmelerdeki süslemelere de yansımıştır.
vvv
xxx